Natura (número complet)
Per ampliar els continguts de la revista trobareu aquí unes breus referències biogràfiques i bibliogràfiques dels autors, així com textos i enllaços a articles i conferències que considerem d'interès. Para ampliar los contenidos de la revista encontrarán aquí unas breves referencias biográficas y bibliográficas de los autores, así como textos y enlaces a artículos y conferencias que consideramos de interés. «Els ecòlegs i els "paraecòlegs" (= ecoboigs) estan sensibilitzant la gent i fent augmentar la seva responsabilitat. Si hom escolta els profetes, si la gent se n'adona, les catàstrofes poden evitar-se. L'ecologia pot fer aquesta tasca i falsificar, amb optimisme, les seves pròpies prediccions. És millor que les prediccions resultin falses que tenir la dubtosa satisfacció de dir: "Ja us ho vam advertir"». (Ramon Margalef) |
FOTOGRAFIA
|
|
|
PREÀMBUL
Oscar Ribas Reig (1936-2020) Hem parlat d'ell al dossier del 2020, del 2019 i del 2018. Aquí només voldriem resaltar el seu interès per projectar-se en el futur i anar sempre més enllà del driblatge curt. Son molts els seus articles dedicats a pensar les possibilitats de futur a 25, 50 i fins i tot a cent anys vista. Obviament, ell era el primer en admetre que sovint s'equivocava, però veia aquest exercici d'imaginació com un exercici indispensable per conduir el present cap a un projecte de futur humanista. Ell mateix reconeixia que aquesta aposta pel llarg termini ha fet que els seus mandats fossin curts doncs moltes persones en els seus actes es guien només per la satisfacció immediata. D'altra banda també manifestava que el seu error en política va ser no encertar en els "tempos" en què calia implementar les transformacions. La paciència s'apren en el camí.
|
Alvaro López Pego. Filòleg, pensador, biblista, professor de grec a l'Institut Àusias March de Barcelona. Home lliure, contra-corrent, provocador; va apostar per una depuració de la fe cristiana d'adherències culturals i religioses . Sempre va treballar per descobrir i compartir amb els altres els tresors espirituals i de benevolència amagats en les grans tradicions que conformen la cultura humana. Aquí oferim un dels seus textos recull recollits en l'antologia d'escrits titulada Anthea, Barcelona, 2009.
|
Podeu trobar més informació en el nostre apartat de Personatges perifèrics del nostre web.
|
REFlEXIONS FILOSÒFIQUES I ANTROPOLÒGIGES
Oikos kai phyisis. Hacia un nuevo paradigma ecològico
Antonio González es doctor en Filosofía y en Teología. Su filosofía deriva del influjo de Xavier Zubiri y de Ignacio Ellacuría. Ha propuesto una "praxeología" o filosofía de la praxis con raíces fenome-nológicas. En teología ha elaborado una teología fundamental, basada en sus ideas sobre la praxis, y una teología social, en la que desarrolla críticamente la teología de la liberación. Actualmente trabaja como Director de Publicaciones i profesor de la Fundación Xavier Zubiri. Colabora con nuestra revista desde sus inicios y forma parte de la
|
|
|
Jaume Llanes i Bordes (Tornabous, Lleida, 1959) ha estat durant més de tres dècades professor de filosofia a l'enseyament secundari. És doctor en Filosofia per la Universitat Ramon Llull amb una tesi sobre la gestació de la filosofia de Descartes. Amb Montserrat Timoneda, ha escrit reconegudes guies de muntanya de la Vall d'Aran (Muntanyes de Canejan, La gran volta a l'Aran, La corona d'Aran). Es reivindica com a militant excursionista i manté una actitud que ell mateix califica com marginal, perifèrica: "L’excursionisme –en el sentit més elemental del terme– és una activitat una mica anacrònica, perquè no encaixa gaire amb els valors que imperen avui en el món de la muntanya: superació física i tècnica, imatge, promoció, trajectòria, espectacularitat... L’excursionisme convida a la lentitud, a la curiositat, a la contemplació, a la senzillesa, a la generositat, en definitiva, a la intranscendència. És un model antagònic al dominant i, per tant, qui el practica amb coneixement de causa, ho fa amb un punt de desafiament: només vol ser i sentir-se persona". En Jaume fa de la contemplació de la natura l'eix central d'una vida humana: "Es tracta de la primacia del món sobre la consciència, de la subordinació –voluntària– d’aquesta a l’objecte que se li revela. [...] Hi ha un afany universal en aquesta modalitat: copsar quelcom essencial, permanent, lluminós i alhora sempre misteriós. La humilitat és la seva característica metodològica: cal prescindir de la singularitat, sempre girada sobre si mateixa, cal renunciar gairebé a la pròpia identitat, cal voler adequar-se a allò que es revela, ser-ne part, aspirar a ser només cosa, a ser només món, consciència pura de la cosa o del món. Es necessiten molts anys d’esforç per arribar a aquesta meta". |
|
REFLEXIONS ÈTIQUES
|
|
|
|
|
|
|
|
REFLEXIONS POLÍTIQUES
David Schweickart nació en 1942 en una pequeña localidad del Estado de Ohio, en Estados Unidos. Estudió matemáticas en la Universidad de Dayton y obtuvo el doctorado en matemáticas en la Universidad de Virginia. Trabajó como profesor en la Universidad de Kentuky durante un corto periodo de tiempo, pues fue allí cuando a su participación en la lucha por los derechos civiles se unió su implicación en el movimiento contra la guerra de Vietnam. En ese convulso contexto social que fue el final de los años sesenta y el comienzo de los setenta en los Estados Unidos, se avivó su interés por la filosofía. En concreto, a partir del estudio concienzudo de El Capital, Schweickart decidió cambiar el curso de su carrera docente. Poco después obtuvo el doctorado en filosofía en la Universidad Estatal de Ohio con una tesis crítica con el capitalismo. Desde 1975 trabaja como profesor en el departamento de filosofía de la Universidad Loyola de Chicago. También desde entonces se ha concentrado en la elaboración de una alternativa –deseable y viable– al capitalismo que ha llamado Democracia Económica. En las últimas décadas, la preocupación por el cambio climático ha adquirido una presencia enorme en sus textos y conferencias, siendo un motivo más para su rechazo del capitalismo y la búsqueda de alternativas sostenibles social y ecológicamente.
|
|
|
|
Jordi Corominas és codirector de la revista i un dels seus autors habituals. (Més informació a Comunitat Perifèria i a Dialnet ). Es doctor en filosofia, ha estat professor en les UCA de Nicaragua i El Salvador i les seves àrees de major interès son la filosofia zubiriana, la praxeologia i la filosofia de la religió. Actualment treballa en un Màster de diàleg interreligiós i intercultural, i en una Llicenciatura de ciències religioses a l'ISCREB.
|
|
|
SAVIESA ANDINA
PERSPECTIVES RELIGIOSES I ESPIRITUALS
|
|
Ordi i Fernández és doctor en filosofia per la Universitat Ramon Llull i llicenciat en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Titular de Filosofia i Història de la filosofia a l’INS Guinovarda de Piera. Ha impartit Filosofia del Llenguatge i Psicologia a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. És professor d’Història de la Filosofia, Antropologia Filosòfica i Psicologia de la Religió a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, i Escatologia, Cristologia i Metafísica a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida. Ha publicat diferents articles i recensions, i ha traduït i editat diversos llibres, entre els quals destaquen Ludwig Wittgenstein: una vida oberta al transcendent; el Tractatus logico-philosophicus, de Ludwig Wittgentein; Retorn del sagrat i cristianisme, de José M. Mardones, i Mística i humanisme, de Juan Martín Velasco. L’Institut d’Estudis Catalans li va atorgar el premi Sant Jordi 2006 de Filosofia Joaquim Carreras i Artau per la seva investigació, L’imperatiu del silenci. Sentit del “Tractatus” de Wittgenstein a la llum de la tesi setena. L’any 2007, la ciutat d’Igualada i el Centre Unesco de Catalunya l’han distingit amb el Premi d’Innovació Pedagògica Florenci Morera per l‘obra Una història audiovisual de les idees. L’any 2009 va merèixer el Premi d’assaig Joan Maragall per l’obra Idea de l’home, idea de Déu. Filosofia i religió en el pensament de Gerhard Krüger.
Joan Albert Vicens (Barcelona, 1960) és codirector de la revista Perifèria CPG i un dels seus autors habituals (cf. més informacio a Comunitat Perifèria i a Dialnet). Ha col·laborat amb diferents entitats de cooperació i solidaritat amb Centramèrica i de suport als immigrants, i ha format part del Patronat de la Fundació Jaume Bofill. És doctor en Filosofia i les seves àrees de major interès són la filosofia cartesiana, la filosofía moderna i la filosofia espanyola contemporània, així com la reflexió sobre els temes crucials del nostre temps. Ha estat professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull i catedràtic de filosofia de l'institut Sabadell (Sabadell).
|
ANNEXES
Ramon Margalef. El Naturalista que yo conocí
"Alto para su generación, cargado de hombros (por su altura y por su timidez), pelo en cepillo, frente ancha, orejas y nariz grandes; destacaban de inmediato sus manos, amplias, nudosas, cubistas diría yo, que frotaba y retorcía con peculiar cadencia. En sus movimientos, por lo general desmanados, destacaban los ojos azules, penetrantes y vivos. Lucía una sonrisa de niño travieso (mantuvo hasta la muerte cualidades infantiles, como la curiosidad inagotable por todo lo que Ie rodeaba), exteriorización de un finísimo sentido del humor muy critico con instituciones y situaciones, pero nunca con las personas. Como ejemplo de su humor está Ceratoperidium yeyé, un alga marina que describió para la ciencia en los años sesenta y que denomino ast por el par de largas expansiones que lejanamente Ie recordaron las piernas de una minifaldera. Tenía una cualidad que no se ha ponderado lo suficiente: era la persona mas libre e independiente que he conocido y si algo Ie sacaba de sus casillas era que tergiversaran sus palabras. Le he visto revolverse como un felino cuando intentaban hacerle comulgar con ruedas de molino, ya fuera en temas académicos, políticos, activistas o de divulgación científica. Esta feroz independencia, el sentido critico (con las actitudes y los modos, pero no con las personas), la insobornabilidad (ni en dinero, ni en especie, ni en favores, ni en honores) y el rechazo visceral a posiciones extremistas del tipo que fueran, le hacían imprevisible, incómodo e ingobernable. Por eso no gozaba de muchas simpatías en los ámbitos de poder, que nunca pudieron dominarle. Pero no sólo repartía criticas a políticos y gobernantes, sino que también zarandeaba cuando lo creía oportuno a ecologistas, universitarios, investigadores, catalanistas, españolistas... Nadie se libraba del análisis.
Además de interesarse, entre otros temas, por el plancton animal y vegetal, los insectos, los moluscos, los peces, las algas y todo tipo de invertebrados marines y de agua dulce. Ie atraía cualquier aspecto relacionado con la naturaleza, como las aves, pues en 1954 fue uno de los fundadores de la Sociedad Española de Omitología. Este interés de Margalef por todo lo vivo, Ie llevó a preferir autodenominarse naturalista antes que ecólogo, biólogo o científico, dignificando así un término menospreciado por muchos personajes del mundo académico y periodístico. En su última entrevista lo explicaba así: "La cualidad esencial del buen naturalista es ser un contemplador de la naturaleza y se puede ser un buen naturalista sin conocer los nombres de los escarabajos. (...) Más que saber nombres, hay que saber mirar un árbol, percibirlo como un ser maravilloso, con sus raíces, su convivencia con el cielo y el aire... La contemplación lleva a una admiración y a un conocimiento. El conocimiento generado por la admiración es muy distinto del conocimiento generado por las páginas de un libro o el estudio para un examen. (...) Es muy importante la función emotiva, poética si se quiere, de la naturaleza, que queremos hacer desaparecer de la faceta didáctica a causa de la insistencia en las bases estrictamente científicas". Éste creo fue su gran secreto para atraer tantas vocaciones y adhesiones a la causa naturalista tras su paso por la universidad". Xavier Ferrer. ( Aranzadiana, Nº. 125, 2004, pp. 38-43)
Además de interesarse, entre otros temas, por el plancton animal y vegetal, los insectos, los moluscos, los peces, las algas y todo tipo de invertebrados marines y de agua dulce. Ie atraía cualquier aspecto relacionado con la naturaleza, como las aves, pues en 1954 fue uno de los fundadores de la Sociedad Española de Omitología. Este interés de Margalef por todo lo vivo, Ie llevó a preferir autodenominarse naturalista antes que ecólogo, biólogo o científico, dignificando así un término menospreciado por muchos personajes del mundo académico y periodístico. En su última entrevista lo explicaba así: "La cualidad esencial del buen naturalista es ser un contemplador de la naturaleza y se puede ser un buen naturalista sin conocer los nombres de los escarabajos. (...) Más que saber nombres, hay que saber mirar un árbol, percibirlo como un ser maravilloso, con sus raíces, su convivencia con el cielo y el aire... La contemplación lleva a una admiración y a un conocimiento. El conocimiento generado por la admiración es muy distinto del conocimiento generado por las páginas de un libro o el estudio para un examen. (...) Es muy importante la función emotiva, poética si se quiere, de la naturaleza, que queremos hacer desaparecer de la faceta didáctica a causa de la insistencia en las bases estrictamente científicas". Éste creo fue su gran secreto para atraer tantas vocaciones y adhesiones a la causa naturalista tras su paso por la universidad". Xavier Ferrer. ( Aranzadiana, Nº. 125, 2004, pp. 38-43)